home gastenboek   aquarellen Fotografie Nieuws Links Contakt

     
 


Het gebruik van de spons

Vandaag eindelijk weer eens buiten kunnen schilderen. Lente. Heerlijk weer! Het voordeel van het buiten schilderen met een lekker zonnetje is dat je aquarel heel snel en mooi droogt. Dit in tegenstelling tot de winter of herfst, waar je vaak een paar uur moet wachten tot je weer verder kan. Zoals gezegd, vandaag een lekker zonnetje, alles super gauw droog. Vandaar dat ik bij een bepaalde correctie de spons er maar eens bij pakte.

Ik kwam er zo achter dat je met de spons prachtige zachte effecten kan aanbrengen, waarbij je een nevelachtig en regenachtige sfeer krijgt die ik zo graag in m'n aquarellen wil hebben. Tevens kan je met de spons ook wat correcties kan aanbrengen in de toonwaarden.

Wat je nodig heb is een bakje met water en een zachte spons en liefst warm weer, want je gaat je aquarel toch wel behoorlijk nat maken, i.v.m. de droogtijd.
Probeer voorzichtig te poetsen in de verf. Het liefst werk ik vanuit de lucht, waarbij je dat mysterieuze effect krijgt. Zorg wel dat je spons elke keer goed uitgespoeld is, want anders krijg je vieze vegen. Te zwaar aangezette kleuren kan je op deze manier enigszins verzachten en terug brengen in toon. In zo'n geval heeft de spons ook een corrigerende functie. Zeker de moeite waard om ook eens te proberen!