home gastenboek   aquarellen Fotografie Nieuws Links Contakt

     
 

Voorbeeld structuur

Er zijn talloze situaties te bedenken waarbij je in je aquarel wat structuur wilt aanbrengen. Dit kan op verschillende manieren. Je kan bijvoorbeeld met een spuitbusje water op brengen net voor dat de aquarel droog is, dit geeft een wat vlekkerig effekt, let wel dat je het moet doen als het papier nog net niet droog is, dat is wel altijd lastig in schatten en vereist wel wat ervaring.

Een andere methode die ik vaak gebruik is het aanbrendgen van Masking Fluid met de tandenborstel. Ik doop de tandenborstel een stukje in het flesje en met de wijsvinger spetter ik als het ware de masking fluid "plaatselijk" over het papier.
Probeer het een beetje af te wisselen met grote en kleine spetters.
Drogen

Als je masking fluid hebt aangebracht is het wel zaak het heel goed te laten drogen!
Het verwijderen van de masking fluid doe je door het gewoon weer met je vingers van het papier af te wrijven. Hou er wel rekening mee, dat als je de masking fluid tot op het laatste moment laat zitten, het eindresultaat een beetje onnatuurlijk over komt. Dus je kan het beste deze techniek een beetje af wisselen tussen de diverse wassingen. Zelf breng ik in zo'n situtatie, in verschillende wassingen masking fluid op en verwijder andere (voorgaande) spetters, waarover ik gewoon weer een nieuwe wassing aanbreng, zo krijg je een meer natuurlijk resultaat.
Drogen

Op de afbeelding (detail) aan de linkerkant zie je een voorbeeld hoe ik deze techniek gebruikt heb om een verweerde muur weer te geven.

Let op!!: gebruik nooit je beste penselen met masking fluid, het droogt heel erg snel met als gevaar dat je je penseel niet meer kan gebruiken.


Voorbeeld 1: Wolken I
Voorbeeld 2: Wolken II
Voorbeeld 3: Zonlicht
Voorbeeld 4: Bomen
Voorbeeld 5: Suggestief
Voorbeeld 6: Pastelkrijt
Voorbeeld 7: Spetters
Voorbeeld 9: Sponzen