home gastenboek   aquarellen Fotografie Nieuws Links Contakt

     
 

Riedijkshaven 2, Dordrecht

formaat 60x46 cm

Gebruikte kleuren: cobalt blue, ultramarijn, indigo, burnt sienna, cadmium red, gele oker, raw sienna, alizarin crimson en witte gouache


In deze aquarel had ik wat meer vrijheid, ook vanwege het grotere formaat, om het "idee" van bovenstaande aquarel verder uit te werken. Ook weer getracht zoveel mogelijk details te vermijden om zoveel mogelijk de nadruk te leggen op de sfeer.

Door nog meer gebruik van de warme kleuren gele oker en raw sienna is het een wat zonniger aanblik geworden. Verder heb ik het kontrast wat groter gemaakt, mede door het gebruik van ultramarijn en burnt sienna.

Ook hier heb ik weer van witte gouache gebruik gemaakt in de achtergrond (zie detail). Dit gaat als volgt: zet eerst de vorm op met de basis kleuren en ga deze kleur daarna wat afzwakken met de gouache, vooral in de horizon kan je dan "sferische" effekten bereiken.

Probeer ook te spelen met de diverse droog fases, als je een laag opgezet hebt moet je hem een tijdje laten drogen (kijk of de glans van het papier is) en ga dan spelen met de verf. Dit vereist wel wat ervaring overigens.

Met deze aquarellen ben ik bezig na een tijdje niet geschilderd te hebben een nieuwe richting in te slaan, dus meer sfeer en wat minder realistisch. Een "schilders" pauze af en toe is niet verkeerd, het verruimt je blik op je schilderwerk!

Klik hier voor een vergroting (800 x 600)

Helaas is dit een opname met een digitale camera en wijken de kleuren enigzins af.