home gastenboek   aquarellen Fotografie Nieuws Links Contakt

     
 


Softpastel


De laatste tijd wil ik vaak soft pastel van Schmincke gebruiken om bepaalde delen van de aquarel wat meer atmosfeer te geven. Tot dusver ben ik er niet ontevreden over, met een beetje ervaring kan je hele gave en verrassende effecten krijgen, die je aquarel beduidend meer body geven... Over het algemeen gebruik ik wit, als je het vochtig maak mengt zich dat met de ondergrond kleur. Het heeft wel de neiging gauw grijs te worden, dus wees wel voorzichtig... Oefen of train hier eerst mee!
Overigens verlies je op deze manier wel de karakteristieke transparantie van de aquarel techniek, het gaat zeker meer neigen naar een gemengde techniek die je gebruikt.

Voorbeeld Pastelkrijt


Huisje Oma, Papendrecht.

formaat 70x50 cm

Gebruikte kleuren: raw siennna, cobalt blue, ultramarijn, indigo, burnt sienna, light red, cadmium red en cadmium geel.
Diverse kleuren pastelkrijt

Ja, het blijft altijd een risico natuurlijk, je kan de aquarel zo verknallen, maar als je durft... probeer eens wat anders. In dit geval heb ik het risico maar genomen en er met pastelkrijt een beetje meer dynamiek in proberen te brengen... Mischien toch maar eerst een beetje experimenteren op een afgekeurde aquarel...

Huisje Oma, Papendrecht

formaat 30x40 cm

Gebruikte kleuren: raw siennna, cobalt blue, ultramarijn, indigo, burnt sienna, light red en cadmium geel.


Een andere mogelijkheid om wat meer dynamiek in je aquarel aan te brengen is de spetter techniek, je kan daar bij het beste een varkenshaar penseel of nog beter een tandenborstel gebruiken. Doop hem even in een flinke plas verf en leef je uit. In deze aquarel van het oude huisje van mijn oma heb ik deze techniek gebruikt om een bloemenveldje te suggereren. Tip: dek wel even van te voren af waar geen spetters op moeten komen.


Voorbeeld 1: Wolken I
Voorbeeld 2: Wolken II
Voorbeeld 3: Zonlicht
Voorbeeld 4: Bomen
Voorbeeld 5: Suggestief
Voorbeeld 7: Spetters
Voorbeeld 8: Structuur
Voorbeeld 9: Sponzen