home gastenboek   aquarellen Fotografie Nieuws Links Contakt
         
 

Adrie Hello


Vallen en opstaan

Het zal omstreeks 1987 geweest dat ik voorzichtig begon met aquarelleren. Ik kwam er al gauw achter dat het niet zo eenvoudig onder de knie te krijgen zou zijn. Avond aan avond gingen er talloze vellen met waterige soepkleuren de prullenbak in.
Hoeveel keren ik niet op het punt gestaan heb om al mijn penselen weer in de kast op te bergen weet ik niet meer, maar waren niet te tellen.
Uiteindelijk kreeg ik toch iets wat een beetje op een aquarel begon te lijken op papier. Ik weet nog hoe trots ik daar op was. Ik moest hem natuurlijk gelijk inlijsten toen hij droog was, prachtig vond ik het. Een echte aquarel!

Nadat ik deze fase achter de rug had begon ik het steeds leuker te vinden en ging het steeds beter, met vallen en op staan. Eindeloos geduld moet je hebben en een flinke portie doorzettings vermogen is voor iedereen aan te raden voor wie wil gaan aquarelleren.
Maar het loont de moeite, het is een fantastisch medium, met talloze mogelijkheden waar je iedere keer weer verrast van zult staan.
Zoals ik al zei, moet je wel geduld hebben. In het begin zal iedereen de fout maken dat je in één avond een aquarel af wilt hebben. Vergeet het maar, om nu eenmaal je kleuren helder te houden zal je rekening moeten houden met droogtijden, het beste is vaak daarom aan meerdere aquarellen tegelijkertijd te werken.


  Probeer je zelf zo snel mogelijk aan te leren om met zo dun mogelijke mengsels te werken i.v.m. de transparantie. De fout die meeste maken, ik ook trouwens, is de mengels te dik te houden zodat je meer een plakkaat verf gaat krijgen, als de verf uiteindelijk gedroogd is ziet het er niet uit. Tevens is het verstandig om diverse boeken te lezen (kopen) van schilders die een techniek gebruiken die je erg aanspreekt. Uiteindelijk zal je zien dat je in de loop der tijd een eigen techniek gaat ontwikkelen die je het meeste ligt. Verderop op deze site zal ik wat uitgebreider ingaan op de techniek die ik zelf het meeste toepas.

In 1996 heb ik door allerlei oorzaken de penselen gelaten voor wat het was en heb ik een jaar of 6 niet meer geschilderd. Toen ik in 2002 weer begon had ik in het begin ontzettend veel moeite de slag weer te pakken te krijgen, ik was te lang gestopt. Toch gebeurt het wel meer dat ik een wat langere pauze neem met schilderen en elke keer ervaar ik dat toch weer als een hernieuwde kennismaking met het fenomeen "waterverf" en krijg je toch weer een andere kijk op je schilderstijl, wat zeker wel positief is voor je ontwikkeling.


Ontspannen voelen...
Verder is het heel belangrijk dat je je goed voelt alvorens te gaan schilderen, ben je moe of gespannen, leg dan je penselen maar weg, dan lukt het gewoon niet, daar ben ik zelf al meerdere malen op gestruikeld. Dan kan je beter een goed boek pakken en wat relaxen. Ontspannen voelen leidt vaak tot de beste resultaten, dit gaat vaak gepaard met de nodige "inspiratie". Ik haal die "inspiratie" vaak uit een goede wandeling in de natuur of door de binnenstad van Dordt.

Voor iedereen die ook wil gaan aquarelleren wil ik de volgende raad geven: bedenk dat aquarelleren niet de gemakkelijkste techniek is en dat het best veel tijd en inspanning van je vergt op om een aanvaardbaar niveau te komen. Maar het beste is gewoon te beginnen, proberen en proberen en vooral er plezier in te blijven houden, het resultaat komt dan vanzelf wel... en denk aan de "inspiratie."

Veel succes!

Adrie Hello