home gastenboek   aquarellen Fotografie Nieuws Links Contakt

     
 


Inlijsten, altijd een probleem met aquarellen, grote kans op bobbels, papier zit eigenlijk nooit lekker strak in de lijst. Op deze pagina laat ik u zien hoe u dit enigszins kunt voorkomen...

Het enigste wat u eigenlijk echt nodig hebt is een goed passepartout mes. Een tijdje geleden heb ik een mes van Logan gekocht, dit bestaat uit een stalen lineaal en een mes waaronder u in een hoek van 45 graden kunt snijden. Zo'n lineaal en mes is niet echt geodkoop, zo rond de 70 euro, maar je zal zien dat hij je geld dubbel en dwars opbrengt, vooral als u veel passepartouts wil maken voor een expositie of zo.

Verder heeft u aquarel tape, een stanley mes, zeem, potloodje en uiteraard passepartout karton nodig.
Goed het is tijd om aan de slag te gaan.Allereerst begin je nauwkeurig de maat op te nemen van de aquarel, datgene wat in de passepartout zichtbaar moet blijven. Met deze maten gaat u aan de achterkant van het passepartout karton de maat uitmeten van wat u uit wil snijden. Teken met een tekenpotlood het kader wat uitgesneden moet worden.

Let op! Zorg ervoor dat je een hele goede kwaliteit passe-partout karton gebruikt. Het moet absoluut zuurvij zijn en behoorlijk stevig, want het moet bestand zijn tegen de spanning die het drogende aquarelpapier met zich meebrengt.
Voor een goede kwaliteit moet je voor een vel van 100 x 70 cm rekenen op circa 10 euro...
Klik het passepartout mes op de lineaal en hou het streepje op het mes gelijk met de lijn van het kader (zie foto links). Druk het mes licht in het karton en snij met het mes tot dat de witte lijn op het mes weer gelijk loopt met het kader op het karton wat u afgemeten hebt. Zo gaat u het hele kader af. Als u klaar bent tikt u zo zachtjes het middelste gedeelte van het passepartout eruit.

Nu is het tijd om de aquarel in te lijsten, bevestig twee kleine plakbandjes aan de bovenkant van de aquarel. Dit om het positioneren achter de passsepartout opening te vermakkelijken. Als u dit gedaan heeft legt u voorzichtig het passepartout op de aquarel daarbij rekening houdend met de stand. Met een zachte doek drukt u de passepartout zachtjes aan op de aquarel, nu kunt u het geheel omkeren.

Maak het aquareltape enigzins vochtig (niet teveel!) en bevestig dit aan twee zijden van de aquarel en plak dit op het passepartout, de andere twee zijden laat u nog even los. Eerst gaat u met een vochtige spons de achterkant van de aquarel een beetje vochtig maken. Dit om de aquarel strak te laten trekken zonder storende bobbels.

Zoals gezegd, maak de achterkant van de aquarel lichtjes vochtig (LET OP, NIET TE NAT!!) met een ietwat vochtig sponsje, strijk de aquarel enigszins glad en bevestig dan aan de andere zijden het aquarel tape. Als dit gedaan heeft is het zaak om de passepartout zo snel mogelijk in de lijst te doen. Doordat het papier gaat drogen komt er spanning op het passepartout te staan en als u hem dus niet in een wat stevige lijst zou doen zou het karton door de kracht helemaal krom trekken.

Wilt u dus een grote aquarel inlijsten op deze manier, zorg er dan wel voor dat u een stevige lijst hebt van goede kwaliteit, bijvoorbeeld een Barth lijst, die hebbben aan de achterkant goede klemmen om het board aan te drukken in de lijst. Dit is aan te raden vanwege de spanning die op het passepartout karton staat.

Het is nu zaak het geheel goed te laten drogen, leg de lijst daarbij plat neer, zet hem niet overeind. Na een tijdje zal je zien dat de aquarel er keurig strak in zit, het enigste nadeel is dat als je met het opspannen de achterzijde van de aquarel TE NAT maakt er een dusdanige spanning op het karton komt te staan, dat het de neiging heeft te gaan "golven".

Dit is geen fraai gezicht, daarom moet ik bekennen dat ik de laatste tijd toch steeds meer overstap op een nog steviger en dikker passepartout karton. Het nadeel is dat je dit bijna niet zelf meer kan snijden, daarom laat ik het de laatste tijd toch vaker door een goede lijstenmaker voor snijden...
Terug naar boven