home gastenboek   aquarellen Fotografie Nieuws Links Contakt

     
 


Wijnstraat, Dordrecht

formaat 30x30 cm

Gebruikte kleuren: cobalt blue, ultramarijn, indigo, burnt sienna, gele oker, alizarin crimson en witte gouacheDordrecht heeft nog talrijke oude straatjes die zich uitstekend lenen om te schilderen. Het is vooral die sfeer die me erg aanspreekt. Deze kleinere kleuren studie is eigenlijk een opstap naar een wat groter formaat. Het is meer het proberen een sfeer te scheppen die je voor ogen hebt aan de hand van een aantal kleuren.

Geinspireerd door de Haagse "Straatjes" schilder Floris Arntzenius had ik een enigzins sombere druilerige herfst middag voor ogen. Floris Arntzenius was daar echt een meester in. Het voordeel als je eerst zo'n kleuren studie maakt dat je een veel beter beeld krijgt van de kleuren die je later in je definitieve werkstuk wilt gebruiken (zie onder).Wijnstraat, Dordrecht

formaat 50x50 cm


Gebruikte kleuren: cobalt blue, ultramarijn, indigo, burnt sienna, cadmium geel, cadmium red, gele oker, alizarin crimson en witte gouache


In deze aquarel zijn voornamelijk de kleuren ultramarijn, gele oker, burnt sienna en wat witte gouache gebruikt, gebaseerd op bovenstaande kleuren studie. Persoonlijk ben ik van mening dat je het beste uit kan gaan van zo weinig mogelijk kleuren in je aquarel, op deze manier bereik je een soort samenhang in je kleur gebruik die je aquarel altijd een "rustige" en ingetogen indruk geeft. Mijn persoonlijke voorkeur gaat meestal uit naar de aarde tinten zoals gele oker, raw siennna, burnt sienna gemengd met ultramarijn of cobalt blue.

Tip: mooi diep bruin maak je door eerst een wassing aan te brengen met alizarin crimson en cobalt blue, eigenlijk een soort violet achtige ondergrond dus, als deze laag droog is ga je daar met burnt sienna en ultramarijn overheen. Hou je mengsel daarbij niet al te dun en varieer hier en daar je wassing met een andere tint zoals gele oker of hier en daar meer burnt sienna of ultramarijn om het geheel te verlevendigen.

Let op: probeer zoveel mogelijk een donkere kleur zoals Lampen zwart te vermijden, deze slaat je kleuren dood, met als resultaat een hele saaie kleur die heel dof oogt.