home gastenboek   aquarellen Fotografie Nieuws Links Contakt
Aquarellen | Actueel werk | Portfolio | Tips | Links | Boeken | Voorbeelden | In de schijnwerper | Demonstraties

     
 
Vliermaal, Haspengouw in België

Gebruikte kleuren: windsor red, windsor blue en indian yellow, naples yellow, chinees wit, ultramarijn blue, mauve, burnt sienna en cobalt blue deep.
Papier: Arches cold fin grain, 300 grms, formaat 40 x 50 cm

In de eerste fase heb ik met windsor red, windsor blue en indian yellow geprobeerd de toon te zetten, met name in de lucht. Ik had er later wat spijt van dat ik begonnen ben met deze kleuren, alhoewel ze zeer transparant zijn kon ik er toch te weinig mee uit te voeten en vond ik het te moeilijk om de bepaalde kleuren te krijgen die ik voor ogen had. Het achterste huis had ik afgedekt met masker liquid film om vrijuit de lucht te kunnen schilderen.In deze fase ben ik bezig met cobalt blue, carmijn, indian yellow en gebrande sienna wat meer accenten en contouren aan te brengen, de kleuren als het ware iets te "verdiepen."


Hier heb ik geprobeerd met naples yellow, chinees wit gemengd met een stevig cadmium yellow de sfeer te bepalen die ik voor ogen had namelijk het goudgele zonlicht. Daarna alles maar eens goed laten drogen. Zeer belangrijk!

In de eind fase heb ik het kappelletje met ultramarijn, mauve, burnt sienna en een vleugje indian yellow geschilderd. Ultramarijn gemengd met mauve en daar doorheen een beetje indian yellow geeft een mooi bruin vind ik zelf.
Tevens heb ik de bomen lichtjes geschilderd, niet te zwaar want ze moeten een beetje in de nevel staan en diepte gecreerd door op de voorgrond wat paaltje te zetten met een tegenlicht schaduw erachter.
Zie hoe aan de linkerkant de donkere toonwaarde van de gevel gelijk een gevoel van diepte geeft naast de wat lichtere partij van de weg.
Probeer altijd lichte en donkere partijen af te wisselen naast elkaar, maakt je schilderij veel levendiger.De muren en het dak van het kapelletje heb ik met verschillende kleuren (zie boven) nat in nat geschilderd, zo voorkom je een saaie egale kleur.