home gastenboek   aquarellen Fotografie Nieuws Links Contakt
Aquarellen | Actueel werk | Portfolio | Tips | Links | Boeken | Voorbeelden | In de schijnwerper | Demonstraties

     
 
Oude gemeentehuis Papendrecht

"Een duidelijk geval van hoe het niet moet...!" of hoe je zonder een goed plan behoorlijk de mist in kan gaan.


Met deze aquarel van het oude Gemeentehuis van Papendrecht wilde ik eens iets anders doen, de oorspronkelijke kleur van het gemeentehuis is ook ietwat gelig... en dat wilde ik terug laten komen in de aquarel. Het gebouw zelf wilde ik niet al te gedetailleerd schilderen, maar het geheel eigenlijk meer als een spontane "studie" laten overkomen...

Eigenlijk de eerste opzet, losje geschilderd... over de achtergrond ben ik best tevreden en laat ik zo, de voorgrond wil ik nog wat meer "toonwaarde" geven.Helaas is de voorgrond nu te rommelig geworden, dit is achteraf niet wat ik voor ogen had.
Te overhaast gehandeld en baal wel een beetje, zal ik de aquarel nu verknald hebben...? - terwijl ik op de goede weg was, naar mijn idee. Hier komt gelijk het lastige van aquarellen boven drijven, je kan het moeilijk meer corrigeren, het wordt er nooit beter op, toch maar proberen, want dit kan ook niet natuurlijk, maar echt veel vertrouwen heb ik er niet in, eerlijk gezegd...
Het is wel wat beter geworden dan in voorbeeld 2, maar je ziet dat de spontaniteit eruit is. Het transparante wat ik nog wel in voorbeeld 1 had is weg, jammer... maar ik geloof toch dat ik me er bij neer moet leggen dat de voorgrond mislukt is. Het is vaak "alles of niets" met aquarelleren, dat maakt het ook één van de moeilijkste technieken.

Het enigste wat ik nu nog kan proberen is toch nog wat details aan te brengen in de voorgrond om het geheel een beetje te breken.
Als laatste redmiddel heb ik geprobeerd de voorgrond flink in toonwaarde te laten zakken, het heeft wel geholpen, al is dat op deze opname, met m'n digitale camera moeilijk te zien, die wil namelijk de kleurnuances niet goed registreren... maar ik heb besloten het hier maar bij te laten... over en uit.
Tja, af en toe moet je gewoon accepteren dat je het gewoon verprutst heb..., aquarel goed uit het zicht leggen en gewoon met goede moed weer aan een nieuwe beginnen.
De "moraal" van deze mislukking: maak eerst een goed plan, alvorens je gaat schilderen, maak zonodig eerst een schetsje...

Terug naar boven