home gastenboek   aquarellen Fotografie Nieuws Links Contakt
Aquarellen | Actueel werk | Portfolio | Tips | Links | Boeken | Voorbeelden | In de schijnwerper | Demonstraties

     
 

Paleis Het Loo

formaat 70x50 cm

Gebruikte kleuren: cobalt blue, ultramarijn, burnt sienna, ultramarijn violet, alizarin crimson, gele oker, mauve, cadmium red, permanent rose en witte gouache.

Ik ben begonnen met het lichtjes aan brengen van de lucht met de kleuren gele oker, permanent rose en cobalt blue. Ik heb geprobeerd de lucht heel lichtjes van toon te houden. Daarna heb ik ook weer luchtige wassingen over het Paleis aangebracht, waarbij ik nat in nat de schaduwpartijen aangebracht heb. De kleuren voor het Paleis zijn hoofdzakelijk gele oker en burnt sienna, de schaduw partijen heb ik aangebracht met gele oker, gemengd met wat ultramarijn en alizarin crimson.

Nadat de aquarel volledig droog was heb ik de lucht afgemaakt met een mengsel van cobalt blue en alizarin crimson, daar door heen gemengd wat witte gouache. Door die witte gouache krijg je mengsel wat meer "body." De scherpte gaat er een beetje vanaf, de kleuren worden wat zachter.

Verder heb ik de middelste muur opgezet met voornamelijk ultramarijn/alizarin crimson en burnt sienna met hier en daar wat gele oker om de kleur wat warmer te maken.

Voor de rest ben ik verder gegaan met de voorgrond alvast wat verder uit de werken. Hier heb ik voornamelijk raw sienna gebruikt. De voorgrond linksonder heb ik nat in nat geschilderd met divere kleuren zoals cobalt, alizarin crimson, gele oker. Deze kleuren heb ik rechtstreeks op het natte papier gemengd, dit geeft vaak de helderste resultaten.


In de eindfase heb ik eigenlijk alleen maar de diverse partijen in kleur verdiept, waarbij ik goed heb proberen te letten op de juiste toonwaarde verdeling. Zie dat ik de voorgrond met o.a. het rijtje coniferen wat zwaarder in toon geschilderd hebt, zodat ze los komen van de achtergrond. De raampartijen heb ik heel lichtjes aangebracht met wat cobalt/alazirin crimson en geprobeerdt niet al te gedetailleerd te doen. Het moet allemaal wat aan de verbeelding overlaten.

De linker voorgrond had ik in eerste instantie wat te donker gemaakt, daar was ik achteraf toch niet helemaal tevreden over, dit heb ik later geprobeerd te corrigeren door er een aantal nieuwe wassingen over heen te zetten maar dan sterk gemengd met dekkende witte gouache. Eigenlijk komt dit de aquarel niet ten goede natuurlijk, je krijgt toch verlies aan transparantie... maar ja af en toe moet je wel eens ingrijpen. Wel geprobeerdt zoveel mogelijk weer te mengen op het papier zelf, dit geeft toch een wat meer gevarieerder beeld van kleuren. Tevens heb ik middelste muur wat afgezwakt met wat meer gele oker. Deze kwam eerst te nadrukkelijk naar voren.