home gastenboek   aquarellen Fotografie Nieuws Links Contakt
         
 

Om op een behoorlijk niveau te komen is het aan te raden veel lezen en te kijken naar aquarellen van goede schilders.

Probeer daarom een aantal boeken te kopen van goede schilders. Het is wel belangrijk dat voor uw een boek koopt even kijkt of de stijl u aanspreekt.
Een boek van een schilder met een stijl die u niet aanspreekt leest niet lekker en spreekt niet tot de verbeelding om te leren en zal in de kast verdwijnen om er niet veel meer uit te komen.


 


Floris Arntzenius
1864-1925

"Ik wou dat het morgen grijs weer was" aldus Floris in een brief aan een kennis.

Een tijdje terug duikelde ik uit de boekenkast een monografie op van deze schilder wat ik al jaren geleden eens gekocht had. Arntzenius, een schilder uit de Haagsche School schilderde veel stadsgezichten in Den Haag en werd door zijn tijdgenoten ook wel "straatjeschilder" genoemd.
In dit boek staan veel van zijn aquarellen afgebeeld in kleur en ik was getroffen door de sfeer die hij in zijn werk gebracht heeft. Hij schilderde niet alleen aquarellen, maar ook olieverf schilderijen.
Echt hollands met van die regenachtige middagen en sombere luchten, de zon is amper te zien in zijn schilderijen.

Ik moet zeggen dat ik steeds meer geinspireerd raak door z'n werk, dat gebruik van veel aardkleuren spreekt me erg aan de laatste tijd.

Wat heeft Nederland toch een hoop grote schilders voortgebracht, Arntzenius wat minder bekend, is zeker niet de minste!

Kortom een fantastisch boek voor mensen die willen schilderen met gevoel...

Ik weet niet meer of het te krijgen is, maar het is zeker een aanrader!

Uitgever Heemhage Holding B.V., Den Haag
Telefoon: 070-3644334
ISBN 90-800701-3-0.
 
 
Gooik in klank en kleur GOOIK IN KLEUR EN KLANK van Herman de Wit
In dit boek worden prachtige aquarellen en tekeningen van het Belgische Pajottenland getoond. Een boek, met heel veel liefde gemaakt en waar je heerlijk in kunt weg dromen, lopend door het prachtige landschap, waarin Gooik, Kester, Leerbeek en Oetingen centraal staan.
Werkelijk een heerlijk boek voor buiten aquarellisten die van natuur en het specifieke karakter van de 4 seizoenen houden. De tekeningen en aquarellen zijn bovendien zeer de moeite van het bekijken waard!
Voor meer informatie over het boek, kunt u terecht op de website van Herman de Wit of zijn blog. Bij het boek zit tevens een cd met Vlaamse volksmuziek van Herman.
Watercolor Painting with passion
by Alvaro Castagnet (Engels Supertip!!!)
Ik wil alle onderstaande boeken niets te kort doen, maar... met dit boek kan je mij naar een onbewoond eiland sturen. Dit is gewoon veruit het beste wat er op aquarel gebied gemaakt wordt. Alvaro schildert echt met passie en vooral zijn schaduwpartijen zijn van zeer grote klasse. In dit boek staan mischien wat weinig demonstraties, maar de vele schitterende aquarellen van zijn hand, met een beschrijving erbij, zijn uniek.
Uitgeverij International Artist, ISBN 1-929834-08-X


   
Mastering Atmosphere & Mood in Watercolor
by Jospeh Zbukvic
Dit is echt een aanrader! - aanbevolen voor iedereen die zich fanatiek met aquarelleren bezig houdt. Dit boek helpt u zeker om op een hoger niveau te komen. Deze fantastische aquarellist, zijn er wel betere te vinden vraag ik me af, geeft u veel goede tips d.m.v. veel demonstraties etc. Het is ook gewoon een leuk boek om te lezen. (Engels)
Uitgeverij International Artist, ISBN 1-929834-17-9


   
Succesvol aquarelleren van Kees van Aalst.
Een heerlijk boek met een overzicht van Nederlandse en Vlaamse aquarellisten. Echt een boek wat ik in de loop der tijd steeds meer ben waarderen, alle aspecten van het aquarelleren komen uitgebreid aan bod. Aanbevolen dus!
Uitgeverij Arti, ISBN 90 60735 11 0
Website Kees van Aalst   
  Workshop Aquarel van John Lidzey (engels)
Prachtig boek over hoe hij spontaan omgaat met kleurgebruik, aangevuld met praktische lessen. Een kijkje in de keuken van deze meester.
Uitgeverij Gaade, ISBN 90 6017 565 4/CIP   
The Art of Designing Watercolors (Engels)
by Robert Lovett
Prachtig boek van een oude rot in het vak waarin alle aspecten van het aquarelleren besproken worden, ook aan de hand van diverse demonstraties.
International Artist Publishing Inc
ISBN 1-929834-14-4   
Light and Mood in Watercolour (Engels)
by David Curtis
Weliswaar iets te weinig passie vind ik, maar verder een prachtig boek van een schilder die als geen ander het tekenen beheerst, wat terug te vinden is in het detail gebruik. Indrukwekkende aquarellen van veelal Engelse kustplaatsen.
Chrysalis books
ISBN 0 7134 8955 3
Gewoon te bestellen bij Bol.com   
The watercolor landscape technique (engels)
of 23 international artists
Echt een aanrader, prachtig overzicht waarin elke aquarellist iets over zichzelf verteld en een demonstratie laat zien.
International Artist Publishing Inc
ISBN 1-92983-426-8   
  Blauw met Geel is geen Groen
Michael Wilcox

Een leerzaam boek over het gebruik van kleuren en het mengen daarvan. Op een heldere manier geschreven en zeker een aanrader voor de beginnende aquarellist (in het Nederlands vertaald).
Cantecleer BV, De Bilt
ISBN 90 213 0500 3   
  100 Watercolor Workshops lesson charts
Tom Lynch

Zeer praktisch boek met heel veel tips opgezet als een soort "workshop." Alle elementen die je enigszins op weg kunnen helpen naar een goede aquarel worden in dit boek wel behandeld. Het is niet helemaal een stijl van schilderen die me erg aanspreekt maar de tips zin wel erg handig, wel Engelstalig.
North Light Books
ISBN 1-929834-21-7