home gastenboek   aquarellen Fotografie Nieuws Links Contakt
         
 

Ochtend in de Nieuwe haven, Dordrecht

formaat 55 x 45 cm

Kleurenpalet: ultramarijn, alizarin crimson, cobalt blue, burnt sienna, raw sienna, cadmium yellow pale, cobalt turqouise, cadmium red en witte gouache.
Detail

Terug - portfolio I - volgende
 Geschilderd naar een foto van H.J. Tollens 1864-1936.

Klik hier voor een groter formaat (229kb)

Ik wilde in deze aquarel, eigenlijk een beetje tegen m'n gewoonte in, de zon laten schijnen. De lucht ben ik begonnen met een eerste wassing van ceruleum bleu, ceruleum blue is een koel blauw, daar suggereer je gelijk een sfeer die aan de ochtend doet denken. In de eindfase heb ik nog een laagje ceruleum, maar dan gemengd met wat Cobalt turqouise aangebracht.

Voor de bomenpartij aan de linkerkant, heb ik veel gebruik gemaakt van sapgroen, gemengd met Cadmium yellow pale en Indian Yellow. In de laatste fase heb ik de kleuren aangebracht met een petit sur gris penseel, geheel gevuld met water. Dit geeft een soort "vlekkerig" accenten, dit verhoogt de levendigheid van de aquarel. Wat spetters in de linker onder hoek doen de rest. Dat hierbij ook wel eens een verdwaalde "spetter" in de lucht terecht komt, maakt me niet uit. Liever levendigheid en spontaniteit, dan perfektie...